LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski s-a adresat direct poporului rus: Protestați! Ripostați! Fugiți! Sau predați-vă ucrainenilor!

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski s-a adresat direct poporului rus: Protestați! Ripostați! Fugiți! Sau predați-vă ucrainenilor!

Este a 212-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Zelenski s-a adresat în rusă cetățenilor ruși cărora le-a transmis opțiunile disponibile după anunțul de mobilizare parțială.

Volodimir Zelenski FOTO Profimedia

UPDATE 06:25 Prizonierii de război ucraineni au fost "torturați cu brutalitate", afirmă un oficial ucrainean

Zilele trecute a avut loc un nou schimb de prizonieri între Ucraina și Rusia. Mulți dintre prizonierii ucraineni predați Kievului de Moscova au fost "torturați cu brutalitate" în captivitate, potrivit unui înalt oficial ucrainean.

"Mulţi dintre ei au fost torturaţi cu brutalitate", a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, Kirilo Budanov, şeful departamentului de informaţii din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, potrivit Agerpres.

UPDATE 05:00 Zelenski, mesaj în limba rusă, către populaţia Rusiei: Protestaţi! Ripostaţi! Fugiţi! Sau predaţi-vă ucrainenilor!

Volodimir Zelenski le-a prezentat rușilor opțiunile pentru a supraviețui după ordinul de mobilizare parțială. El le-a vorbit cetățenilor ruși chiar în limba lor maternă. Mesajul său a avut și un moment special adresat doar mamelor ruse, cărora le-a expliat că fiii demnitarilor nu sunt trimiți la război.

”Mame din Rusia, să nu vă îndoiţi că fiii înalţilor oficiali ai statului dumneavoastră nu vor fi trimişi la războiul împotriva Ucrainei. Cei care iau decizii în ţara voastră au grijă de copiii lor. Şi nici măcar nu îi înmomântează pe ai voştri”, a spus Zelenski.

Ştim că vor lua pe toată lumea fără discernământ. Nu doar militarii din rezervă, ci orice bărbat. Oricine va fi atât de intimidat încât îi va fi mai teamă să evite războiul decât să moară în război. 55.000 de soldaţi ruşi au murit în acest război în şase luni. Zeci de mii sunt răniţi şi mutilaţi. Vreţi mai mult? Nu? Atunci protestaţi! Ripostaţi! Fugiţi! Sau predaţi-vă ucrainenilor! Acestea sunt opţiunile pentru a supravieţui”, a adăugat preşedintele ucrainean.

UPDATE 03:00 Zelenski afirmă că decizia Rusiei de mobilizare e o recunoaștere a faptului că armata nu a rezistat

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că decizia Rusiei de a mobiliza cetățenii este o recunoaștere a faptului că armata a dat greș și s-a destrămat. Zelenski consideră că rușii ”îngroapă perspectiva negocierilor, cu propriile mâini” odată cu mobilizarea și organizarea de referendumuri în teritoriile ocupate.

”Decizia Rusiei de mobilizare este o recunoaştere sinceră a faptuilui că armata lor regulată, care a fost pregătită de zeci de ani să preia o ţară străină, nu a rezistat şi s-a destrămat. Şi acum, din cauza mobilizării, războiul Rusiei împotriva Ucrainei, pentru majoritatea cetăţenilor ruşi, nu este ceva la TV sau pe internet, ci ceva care a intrat în fiecare casă rusă”, a declarat Zelenski în timpul mesajului său zilnic.

UPDATE 00:00 Un oraș eliberat de ucraineni, bombardat din nou de ruși

Serviciul de presă al Administrației Militare Regionale (OVA) din Harkov a anunțat cp trupele ruse au bombardat orașul Kupiansk. Acest oraș a fost recent eliberat de forțele armate ucrainene. În urma atacului o femeie și doi copii au fost răniți.

„În Kupiansk , doi copii de șapte ani au fost răniți, starea lor este moderată. Au fost rănioți de schije, îân urma unei explozii. Este internată și o femeie de 72 de ani, în stare gravă”, a transmis OVA.

Statul Major rus anunță că recruții nu vor fi trimiți pe front

Recruții chemați pentru efectuarea serviciului militar după mobiliarea parțială nu vor fi trimiți în zona de operațiuni militare din Ucraina, afirmă Vladimir Tsimlianski, reprezentant al Direcției Principale de Organizare și Mobilizare a Statului Major al Forțelor Armate din Federația Rusă.

„Cetăţenii chemaţi în serviciul militar nu vor fi implicaţi în operaţiune militară specială din Ucraina, iar toţi militarii înrolaţi al căror termen a expirat vor fi liberați şi trimişi cu promptitudine la locurile lor de reşedinţă”, a declarat Vladimir Tsimliansky.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă